Vanens tyranni

I Blog by Anette Glad

Kæmper du en kamp for at gøre det ”rigtige” og falder du alligevel i?

Oplever du, at selv om du laver positive affirmationer, mediterer dagligt, får rigelig med søvn og passende motion, samt næring til krop og sjæl, så falder du igen og igen tilbage til gamle mønstre med nedgørende tanker og usund levevis.

Ja kort sagt til selvsabotage i stor stil.

Det er helt naturligt. Når du handler eller tænker på samme måde kontinuerligt og gentagne gange, bliver det efterhånden til en vane. At spise usundt og have en inaktiv livsstil er en vane. At tænke dårligt og nedsættende om dig selv er ligeledes en vane. Vi bliver ikke født med dårligt selvværd, men tillærer det i løbet af vores opvækst.

Jo mere vi aktiverer en vane, desto mere automatiseret bliver den.

Du kan se på vaner som en sti der er trådt i græsset. Forestil dig en græsmark med højt og bølgende græs. Tværs gennem græsmarken er der en sti. Stien er betrådt så mange gange, at græsset er slidt helt væk og jorden virker hård som beton.

Du har gået ad denne sti, så mange gange, at du ikke længere tænker over det. Du tænker heller ikke på hvor den fører dig hen eller om der måske kunne være en anden og mere hensigtsmæssig sti, som fører dig et bedre sted hen.

Når du ønsker at ændre dine mønstre og vaner, er du blevet opmærksom på, at stien ikke længere fører dig hen, hvor du ønsker. Altså er du nødt til at træde en ny sti i det høje og til tider ufremkommelige græs.

Forestil dig nu, hvor lang tid det vil tage, før græsset i den nye sti er trådt helt væk og jorden er blevet så hård, at græsset har svært ved at gro der.

Samtidig går der lang tid før den gamle sti er groet til. Den gamle sti vil derfor i lang tid føles nemmere at gå ad end den nye, som ikke blot kræver mod. Den kræver også bevidst handlen, vedholdenhed og overskud over lang tid.

Når det handler om at ændre vanen med dårligt selvværd, svarer det til at træde en ny sti. Ikke bare på en græseng, men i en tætbevokset skov, hvor ikke kun græsset skal betrædes, men hvor også buske, underskov og grene skal beskæres.

Det er således helt naturligt at falde tilbage i gamle vaner og mønstre. Når det sker for dig, så mød dig selv med omsorg og nænsomhed og du vil snart komme på rette sti igen.

Det tager tid og ihærdighed, før en ny vane er blevet automatiseret.

Kærligst Anette Glad

Del dette indlæg